27-02-09

Moeiegorgen!

Dienst is dienst en schnaps is schnaps! Ondanks dat we pas laat in bed lagen omwille van het fantastische concert van Pink stond Bart deze morgen om 09u00 op de bouw om er zeker van te zijn dat alles volgens wens verliep. Ze kwamen het hout van de achterbouw leveren en tegelijk ook de kiezel voor op de worteldoek.

Gelukkig kwam eerst het hout en dan pas de kiezel, zo kon alles netjes op zijn plaats worden gegidst door Bart.

Tijd voor het beter schup- en kruiwerk. We verdelen de kiezel netjes over de oppervlakte, puffen en zweten geblazen!

DSC00698

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan komt ook Guido aan, hij zit met dezelfde kopzorgen als zijn zoon. Hoe gaan ze toch die keermuurtjes op een gemakkelijke manier pas op de funderingssleuven kunnen metsen? Voor alles is een oplossing, we gieten gewoon de eerste laag pas op de funderingssleuven en beginnen vanaf daar te metsen. Meten is weten, na het nodige pas- , meet, en indicatiewerk kunnen we aan de slag. We = Bart maakt de bekistingen, Guido draait beton en Tinneke.......die schupt en kruit lustig verder....

 

DSC00708

DSC00705

DSC00709

 

 

 

 

 

 

 

Na een intensieve dag is alle beton gegoten en de kiezel over de worteldoek verdeeld.

 

DSC00700

DSC00701

 

 

 

 

 

 

Maar die berg kiezel....die is nog lang niet weg! Toch tijd om de spieren te laten rusten, morgenvroeg staan er weer twee groene eenwielige rijtuigen op ons te wachten!

21:15 Gepost door Bart & Tinneke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Snipperdag

Of toch niet helemaal, weeral een dag in functie van de bouw en zo zullen er nog heel veel volgen.

Op de werf leggen we enkel de worteldoek. Onder de bouw zal een holle ruimte blijven, zo sparen we het werk en het geld uit voor het ophogen van de grond. Je kan dus eigenlijk spreken van een echte paalwoning. Onder de vloer zal altijd luchtcirculatie zijn en ook voor opkomend vocht hoeven we geen schrik te hebben. Later zal een muur gemetst worden langs de voorkant en de linkergevel waartegen de grond wel zal opgehoopt worden, voor de inrit en de voortuin.

Bart controleert nog even of hij achteraf voldoende werkruimte zal hebben om de Cellit-platen te plaatsen aan de onderkant van het houtskelet. Nimma problema!

DSC00692

DSC00690

 

Dan gaat de reis naar Zoersel, een bezoekje brengen aan EcoMat, een zaak die ecologische bouwmaterialen verkoopt. Het wordt hoog tijd om een kleur te kiezen voor het buitenpleisterwerk. Belangrijk, bij strobalenbouw wordt immers eerst het dak gelegd. Dus, moeten er pannen worden gekozen, maar de pannen moeten natuurlijk passen bij de buitenpleister en bij de ramen en bij het hout en.... Niet simpel, duizenden kleurtjes passeren mijn ogen. Maar het leven is aan de snelle (beslissers), opdracht volbracht, de keuze is gemaakt!

20:51 Gepost door Bart & Tinneke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tijd voor blokken!

En godzijdank niet met onze Vlaamse 'trots' Ben Crabbé maar met betonblokken.

We maken een laag met betonblokken rondom het dek van de achterbouw . Dit aanzetmetselwerk dient later om het houtskelet te vrijwaren van vochtproblemen. Als het hout rechtstreeks in contact komt met de gele zand zou het hout gaan rotten. Guido metstelt, Bart dient,  een prachtig team, zowel tijdens het werk als tijdens de schaft!

DSC00680

DSC00681

 

Pannenkoeken achter de kiezen, back to work. Naast het dienen schroeft Bart de bekistingen van de paalfundering los. Hij twijfelt er nu zeker niet meer aan dat die stevig genoeg waren.

DSC00685

 

 

 

 

 

 

 

De volgende dag wordt er lustig verder gemetst, met resultaat: het aanzetmetselwerk is klaar.

DSC00688

 

 

 

 

 

 

's Avonds komt Erik Dewit de funderingssleuven nog dichtgooien. De graafmachine werkt maar op halve kracht, probleempje aan de hydraulica, maar tegen het schemeren ligt alles in z'n plooi.

DSC00687

 

 

 

 

 

 

 

 

De mannen hebben weer hard gewerkt en het resultaat mag er wezen.  

20:27 Gepost door Bart & Tinneke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Het concept

Heb je vragen over wat strobalenbouw precies inhoudt? Antwoorden over het waarom, hoe en veelgestelde vragen als: hoe zit het dan met de brandverzekering? vind je allemaal op de website van Casa Calida. Gewoon even naar de links gaan en de site openen. Moesten er dan nog vragen resten: shoot, we beantwoorden ze met alle plezier. We hopen langs deze weg andere bouwers of verbouwers warm te maken voor deze 'warme' bouwmethode.

19:41 Gepost door Bart & Tinneke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nutsvoorzieningen

16 Februari zou Infrax komen, in de voormiddag. Bart dus trouw op post vanaf de vroege morgen, je zou de mensen toch niet willen laten wachten! Tegen de middag toch maar eens een belletje plegen naar de klantendienst. "We informeren ernaar, blijft u even aan de lijn?" Natuurlijk, tijd genoeg.... "Ze komen zeker deze namiddag de stroom aansluiten meneer, onze excuses voor het ongemak."

DSC00623 

DSC00617

 

 

 

 

 

 

 

Er is altijd genoeg om handen op een werf, maar het respecteren van de timings zou toch aangenaam zijn. Als troostprijs breng ik dan maar een spaghetti'tje, hopelijk hebben we in de namiddag meer succes. Helaas pindakaas, ook 's namiddags komen ze niet opdagen, nog maar eens bellen dan. "Morgen meneer, als tweede werf, dus rond 10 uur." Zo gaat dat met die nutsvoorzieningen, je betaald er hopen geld voor, ze zijn een verplichte doorgang en dan houden ze zich niet eens aan de afspraak.

Maar 's anderendaags staan ze daar dan toch, met een paar uur vertraging, maar ze zijn er. De werfkast wordt meteen in gebruik genomen en de aansluiting voor de kabel-tv laten we ook meteen leggen, kwestie van geld te besparen. Als je deze achteraf pas laat leggen dan betaal je daar nog eens apart voor. Weer mooi uitgespaard, we hebben deze toch binnen enkele maanden nodig als we in de achterbouw trekken.

De aanluiting op de riolering gaat al wat vlotter, laten we zeggen dat wij nu niet trouw op post waren. Dankzij onze oplettende buren worden we verwittigd. We waren in de veronderstelling dat we nog een keer een aanvraag moesten binnen doen bij de gemeente alvorens zij zouden komen. Niet dus, zoveel beter, in een wip is de klus geklaard!

Ook over de watervoorziening niets dan lof, afspraak is afspraak zo moeten zij ook denken. Gek dat je voor deze voorziening dan ook nog een pak minder centjes moet neertellen als voor de stroomaansluiting. Ze leveren netjes en snel werk, even later hebben we een kraantje en water op de werf.

DSC00673

 

DSC00672

DSC00675

DSC00677

We hebben nu water, stroom en riolering. Met het laatste zijn we voorlopig weinig, maar we zijn al blij dat dit alweer achter de rug is. Niks beter als je eigen werktempo bepalen en geen rekening moeten houden met afspraken (die door sommigen toch niet worden nageleefd!).

19:35 Gepost door Bart & Tinneke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-02-09

Merci 'Vadertje Staat' !

Begin februari keurde de ministerraad het voorstel goed om in 2009 de btw in de bouw op een schijf van 50000 van de eindfactuur te verlagen van 21 tot 6%. Goed nieuws dus, we besparen hier zomaar 7500 euro. Niet meer als terecht als je het mij vraagt: bouwen is al duur genoeg en je betaald zo al genoeg aan diensten waar je weinig of niets aan hebt.

Dat moet je ons geen twee keer uitleggen, op naar het btw-controlekantoor om een verklaring in te vullen. Zoals bij alle overheidsdiensten kom je er niet met een bezoekje. Het is het personeel van de dienst zelf nog niet helemaal duidelijk hoe het allemaal precies in zijn werk zal gaan. De verklaring neem ik mee naar huis. De  identificatie van de bouwheren invullen, het btw-nummer en gegevens van de aannemer, een kopie van de bouwvergunning, een kopie van de offerte en alles kan binnen. Je moet er je wel van garanderen dat je een gerigistreerde aannemer aangeeft, anders telt de 6% regel niet. Elke voormiddag in de twee daarop volgende dagen bezoek ik het btw-kantoor, en dan is alles dik in de sjakos! We hebben nu een registratienummer die de aannemer zal moeten gebruiken voor zijn factuur op te maken. Nu nog enkel een formulier aan de aannemer bezorgen en de buit is binnen!

13:05 Gepost door Bart & Tinneke in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Moet er nog beton zijn?

Patrick onze aannemer van het houtskelet komt de bekistingen maken voor de paalfunderingen. Wederom lokt dit veel nieuwsgierigen en vragen. Toegegeven: het ziet er ook wel een beetje abstract uit!

Voor het dek van de achterbouw leggen we eerst een EPDM-folie, wederom voor het opkomend vocht een stapje voor te zijn! Daarop komen de betonijzers, met wat stenen en tegels zorgen Bart en Guido ervoor dat de netten evenwijdig liggen.

DSC00621

DSC00626 

DSC00631

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 20 februari komt Wijckmans beton het dek van de achterbouw en de pijlers volstorten. Voor de zekerheid hebben we een pomp van 32 meter bestelt omdat onze 'molshoop' nog steeds in de weg ligt. Dit bleek zeker geen overbodige luxe, de pomp was maar net lang genoeg. Ook de pompist kan een groot verschil maken, wij hebben het geluk een man met ervaring en enthousiasme te treffen. Guido en Bart hebben een beetje stress, zullen de bekistingen wel sterk genoeg zijn? Maar natuurlijk jongens: gene paniek!

DSC00629

DSC00640

DSC00644

DSC00647

DSC00651

DSC00656

DSC00659

DSC00664 

DSC00667

 

 

 

 

 

 

 

Dat begint er al op te lijken. Het merkwaardige aan oppervlakte is dat eens het gevuld is, het een stuk groter lijkt! Maar een echte inschatting van de ruimte blijft nog steeds moeilijk, daarvoor is het wachten op het houtskelet.

 

12:37 Gepost door Bart & Tinneke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-02-09

Alles komt terug...zo ook Tinneke

De 13e februari keer ik terug naar mijn dierbaar belgenlandje, de 4 maanden zitten erop. Een blij weerzien met mijn ventje, familie en vrienden.

Ondanks het gemis zijn de vier maanden snel voorbij gegaan, maar toch hopen we er nu op dat geen van beiden in de directe toekomst nog op buitenlandse missie moet gaan.

Bouwen is een avontuur en met twee sta je sterker dan alleen. Er moeten beslissingen worden genomen, materialen worden gekozen, je hebt de werken op de werf maar daarnaast ook de boekhouding. Ik moet eerlijk zeggen dat ik technisch gezien nog niet veel heb bijgedragen heb op de bouw, maar er zijn zoveel dingen die je dan weer wel kan doen. Laten we het mental coaching noemen: de bevoorrading te velde voorzien, spieren masseren, materiaal bijhalen, de huishoudelijke taken onderhouden, luisterend oor zijn voor ideeën,frustraties, trots, twijfels, .....

Eén is maar alleen, en daarom zijn we allebei ook supergelukkig dat ik terug ben. Bart had speciaal gewacht op mij om de bouwvergunning op te hangen op de werf. Toch lief, niet? Of zou hij nu echt niet weten hoe straps werken ?!? Lachen

 

 

DSC00618

 

DSC00620

 

 

 

Ik stel vast dat er een hele boel is gebeurd voor de bouw. De gesprekken langs de telefoon hadden dat al wel kunnen voorspellen, maar de ervaring daarvan is toch anders. Pas toen ik met mijn (koude) neus op de feiten werd gedrukt besefte ik wat een hoop werk en tijd Bart al in ons stekkie had gestoken. De gemiste tijd inhalen gaat helaas niet, maar mijn handen jeuken alvast om te kunnen helpen.

20:15 Gepost door Bart & Tinneke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Januari: de basisprincipes


De bouwvergunning is binnen, we kunnen van start. Let wel, 'we' wil voorlopig nog even zeggen Bart 'on the scene' en Tinneke van op grote afstand.

Voor er een schop in de grond wordt gestoken willen we er zeker van zijn waar ons huisje terecht moet komen. De grenspalen waren verdwenen op de grond dus spreken we een landmeter aan. Alle begin is moeilijk blijkt snel, de landmeter laat op zich wachten, beloftes worden verbroken, excuses aangebracht, fin soit, uiteindelijk begin januari is hij daar dan toch. Alles wordt netjes uitgemeten en gemarkeerd, het verdere meet en paswerk is voor Bart en Guido (papa van Bart).

Dan is het de beurt aan de grondsondering, om niet voor verrassingen (en verzakkingen) te komen staan. Onze grond is gelegen op een vochtig (om niet te zeggen moerassig) gebied, de juiste fundamenten zijn dus een must! De uitslag van de sondering is een beetje een tegenvaller: de grond is niet heel stabiel. D.w.z. dat we sleuven moeten graven en deze moeten vullen met gewapend beton. Hierop zal dan de paalfundering komen. Een serieuze meerkost, maar beter voorkomen als genezen, de grondwerker mag komen!

Grondwerken Dewit graaft de oppervlakte van de achterbouw (garage) uit. Om bewegingsruimte voor kranen en andere machines te garanderen beslissen we twee opritten te maken, de rechter zal acheraf verdwijnen. Deze worden gegraven, gevuld met gele zand en nog een laag steenpuin.


DSC00581

DSC00589  DSC00594

 

 

 

 

Nu is het aan 'grondwerker bart' om met schop de wachtbuizen voor de stroom, kabel, water en enkele reserve in te graven. Nice work!

DSC00600 

DSC00603

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan rest nog de graafwerken voor de funderingssleuven. 

 

DSC00604 

 

 

DSC00607

 

 

 

 

 De grondwerken zijn klaar, nu kunnen de voorbereidingen beginnen voor het gewapend beton. Bart en Guido bereiden alles met hun tweetjes voor, de wapeningsnetten in de sleuven leggen bovenop een laag plastic die ervoor moet zorgen dat de beton zich niet met de zand mengt.

DSC00608 

DSC00609

Dan moet de beton erin: een beetje onderschat, loodzwaar werk, wat extra handen waren dus geen overbodige luxe geweest. De beton moet immers gelijkmatig verdeeld worden, en als je geen pomp hebt wordt het dus een intensief werk. Resultaat: prachtige wapeningssleuven waar je gemakkelijk een nieuwe WTC-toren op kan bouwen, maar wel twee gebroken ruggen: good job Guido en Bart!

DSC00613

DSC00615

Ziezo, dat begint er al helemaal op te lijken. Volgens ons dan toch, de buurt volgt met grote belangstelling de werken maar af en toe is een woordje uitleg toch wel nodig :).  Let maar eens op: dit komt dik in orde!!!

 

 

 

 

17:52 Gepost door Bart & Tinneke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-02-09

De architect.

Voor de plannen van ons huis besluiten we met Peter Vos in zee te gaan van het architectenbureau Barchi. Zij hebben in onze streek het meeste ervaring in strobalenbouw, de keuze was dus simpel, het maken van de plannen al veel minder! Kritisch zijn, wikken en wegen, knopen doorhakken, budget in het achterhoofd houden.....

Na veel vijven en zessen wijzen alle 'kopkes' in dezelfde richting, nu nog de details. Bart en Peter blijken al vlug over dezelfde fascinatie en hetzelfde enthousiasme voor ecologisch bouwen te beschikken wat leidt tot een fantastische samenwerking.

Peter heeft veel ervaring in het bouwen van strobalenhuizen en is ook een van de oprichters van v.z.w. Casa Calida. Deze v.z.w. maakt je wegwijs is het strobalenbouw-gebeuren, altijd praktisch als je met vragen of twijfels zit. De v.z.w. geeft ook workshops, als toekomstige bouwers zijn wij die dan ook gaan volgen, bij wijze van strobaal-gewenning :). Een aanrader voor alle nieuwsgierigen, ook al heb je geen concrete bouwplannen!

Dan komt het slechte nieuws dat ik naar Libanon zal moeten vertrekken op buitenlandse missie voor 4 maanden. Bart staat er dus alleen voor, ik teken en betaal (ja,ja, notariële kosten, je kan het zo gek niet bedenken of ze bestaan: AFZETTERS !) voor volmachten zodat alles netjes kan worden afgehandeld als ik in het buitenland zit.

In november is het plan af, kan het getekend worden en de bouwaanvraag binnen gedaan worden op de gemeente. Omdat we geen afwijkingen op de bouwvoorschriften hebben zou het goedkeuren snel moeten gaan, maar ja, je kent de gemeente ......

We hebben geluk in december wordt het plan goedgekeurd, 31 december kan Bart de goedkeuring gaan afhalen.

In december heeft Bart alles behalve stil gezeten. Op de grond stond nog een oude paardenstal die opgeruimd moest worden. Afbreken kan hij dus al.... Met de hulp van kameraden en ons moeke worden de bomen omgedaan die in de weg staan, en het stalletje afgebroken. Alles wordt netjes gekliefd en gestapeld en de grond is bouwklaar. Merci aan de helpende handen en de bevoorrading te velde!

DSC00569
stal2 stal4

stalresized

stal5

 

 

 

 

17:50 Gepost door Bart & Tinneke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Het prille begin

Zomer 2008

Na het bekijken van vastgoed hier in de streek besloten we dat bouwen een betere investering was. Zeker als we onze droom van ecologisch wonen wilden nastreven. Het idee om een strobalenhuis te zetten speelde al wel wat langer, toch is bouwen een hele (financiële) stap. Uiteindelijk wonnen de pro's voor het bouwen ruimschoots van de contra's.

Het zoekwerk kon beginnen: sites aflopen, ons oor te luisteren leggen bij de dorpsbewoners, gronden gaan bekijken....

Uiteindelijk kiezen we voor een mooi stukje grond in een rustige buurt, aan de bosrand en in mijn (Tinneke) geboortedorp: Sint-Huibrechts-Lille. We doen een bod, nemen een optie en enkele weken later zijn we trotse eigenaars van de grond. (het kan allemaal zo eenvoudig klinken, niet?)

grond

 

16:11 Gepost door Bart & Tinneke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De eerste stapjes

Alle begin is moeilijk....

Maar hier zijn we dan met onze blog : " Het nestje van stro".

Een verslag over het reilen en zeilen op de werf van ons strobalenhuis.

We proberen jullie steeds te updaten bij vorderingen, successen en hopelijk weinig tegenslagen.

Het verlag van de eerste maanden zal worden samengevat in een bericht, zodat iedereen van moment één mee is.

Veel leesplezier,

Bartresized& Tinneke

15:57 Gepost door Bart & Tinneke in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |