15-08-10

3 days left en dan .... plekpot

Opzij, opzij, opzij! Maak plaats, maak plaats, maak plaats! We hebben ongelofelijk veel haast!

Want we hebben een hoop tijd in te halen, blogwijs gezien dan toch.

Ondertussen is dat bovenste raam al lang op zijn plaats gezet (zie twee artikels geleden) en werd dus ook de rest van de gevel met diffutherm bezet.

DSC03578.JPGDSC03577.JPG

 

 

 

 

 

 

 

Tussen de ramen in kwamen nog koudebruggen voor doordat de spanten nog niet thermisch onderbroken waren.

Bart bedacht volgende oplossing, want .... passief of niet, het zit 'm in de details.

 DSC03580.JPGDSC03589.JPGDSC03595.JPG

Op de spanten schroeft Bart FLS'en en plaatst daartussen de Isovlas.

Daarboven komt de Cellit 3D, dezelfde die we voor het onderdak e.d. gebruikten. Zo zijn ook deze koudebruggen weggewerkt.

 

 

 

 

 

 

Wat daarop volgde bleef nog wel een tijdje duren (en is nog steeds bezig...): lemen, lemen en nog eens lemen.

Bart bekommerde zich over de afwerkingslaag, Germaine en ik namen de tweede laag en de schuine wanden voor onze rekening.

Gelukkig konden we op Moeke haar steun rekenen: ze kroop, kronkelde en smeerde dat het een lieve lust was.

DSC03738.JPG

DSC03783.JPG

DSC03786.JPG

DSC03742.JPGDSC03743.JPG

 

 

 

 

 

 

Grote wasjes, kleine wasjes.... ja ook daarvoor voelt Moeke zich niets tegoed!

 

 

Voor de afwerkingslaag (laatste laag) te wapenen gebruiken we Gitex, dit houdt de massa bijeen en voorkomt afbrokkeling. Voor alle duidelijkheid: deze laag is geen afwerkingslaag in de zin dat dit onze toekomstige muren worden. Er komt nog opbouw op deze muren, maar om luchtspouwen te vermijden moet alles zo goed mogelijk gelijk zijn.DSC03780.JPGDSC03602.JPGDSC03730.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC03740.JPGDSC03715.JPGDSC03717.JPG

 

 

 

DSC03788.JPGDSC03732.JPGDSC03733.JPG

 

Zodra de leem begint te drogen komen er barsten in waardoor de laag leem niet langer effen is. Even met de natte sponsspaan erover, de barsten worden zo terug dicht geleemd en de muur is terug vlak.

DSC03734.JPG

 

 

 

 

 

 

DSC03731.JPG

Bart kan zich ondertussen tot meester-plekker benoemen. Met feeling en finesse werkt hij meter per meter muur af. Het resultaat mag er wezen...alleen jammer dat er achteraf niets meer van te zien is.

 

 

 

 

 

 

Voor al diegenen die zich afvragen welke rol ik eigenlijk speel in het verhaal, naast reporterke spelen.... Ongelovige thomas'en: bij wijze van bewijs heb ik me laten fotograferen! Ja, dat gebeurt niet vaak, en zal ook niet meer snel gebeuren, maar ik voer dus wel echt iets uit op de bouw.

Dus een eenmalig beeldondersteund artikeltje en voor de rest zullen jullie beroep moeten doen op jullie fantasie...

Met een foto kan ik eigenlijk mijn volledige jobdescription aantonen, gewoon wat spelen met het beeld. Ik begon met lemen, leemde dan nog een beetje, en ben nog steeds aan het lemen.

DSC03794.JPG

DSC03796.JPGGewoon rechtop....

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC03796.JPG al liggend.....

 

 

 

 

 

 

DSC03796.JPG ondersteboven....

 

Nee, zo onnozel zijn we nog net niet. Toch kan ik stellen dat Moeke en ik ondertussen ervaren smeerders zijn en de hele leem-kamasutra  al vijf-en-dertig keer hebben afgewerkt. Met één motto in ons achterhoofd binden we elke keer de strijd weer aan tegen een niew stukje muur.....de aanhouder wint (of: 't zijn zotten die werken)!

 

 

 

 

 

Donderdag komt Mathias Lootvoet van het Leemniscaat de gevels kalkpleisteren. Voordat hij aan zijn werk begint willen we de oversteken nog geschuurd en gesapt hebben. Als we ons deze moeite nu niet nemen, komt het er nooit meer van en zal het hout teveel afzien. Achteraf morsen op gloednieuwe pleister zou ook zonde zijn dus, aan de slag maar!

 

 

DSC03803.JPGDSC03816.JPG

 

 

 

 

 

 

Op onze werf gaat het er niet altijd even veilig aan toe. Safety first, tja...nood breekt wet zeker?

DSC03822.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vooruit denken is het geheim van een goede bouwheer, daarom wacht Bart nog een andere taak voordat de buitengevel nog maar eens een nieuw frakske krijgt. De aanzuiging van de buitenlucht voor de balansventilatie moet nog worden voorzien. Eigenlijk is dit niet meer als een pvc-buis van 160, maar natuurlijk moet dit perfect worden geïntigreerd in de muur. Zonder luchtlekken, gelijk met de buitenschil voor de pleister, juiste hoogte, ..... je ziet er wordt over alles nagedacht .... door Bart :)

DSC03825.JPGDSC03828.JPGDSC03832.JPGDSC03833.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

Met een klokboor wordt de juiste opening in de leem geboord, dan het stro eruit en de buis erin. We pellen de bovenste laag van de Diffutherm weg zodat er nog een plaat betonplex kan gemonteerd worden. Achteraf kan je hierop je rooster schroeven....wat zei ik van dat vooruit denken??? Met een stuk rietmat zorgt Bart voor een bepleisterbare ondergrond en natuurlijk zorgt hij ervoor dat alles luchtdicht is.

 

En dan maar verder waar hij gebleven was: schuren en sappen. Er zijn nog lopende meters houtwerk te over. Het Russisch Staatscircus zou jaloers zijn op de waaghalzerij die Bart uithaalt om onze oversteken terug als nieuw te krijgen. Het resultaat mag er wezen, voor de kopse balken huren we een hoogtewerker, daar is met een ladder geen beginnen aan. Deze hebben we gelukkig vorig jaar al voor de winter geschuurd en gesapt dus die volgende laag zal wel vlotter gaan. Je moet er iets voor over hebben maar het houtwerk zal nu niet verder afzien en het kan er weer een tig jaren tegen.

DSC03835.JPGDSC03841.JPGDSC03857.JPGDSC03859.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ondertussen ben ik klaar met de laatste laag leem op de zolder. Weer een hoofdstuk afgesloten ..... en kan ik onder gewoon verder doen! (en van je héla, hola, houdt er den moed maar in, houdt er den moet maar in!...)

De verveling zal niet snel toeslaan, daar moeten we geen schrik voor hebben. Wij zijn klaar voor de pleisterwerken, nu moet alleen het weer nog meezitten.

14:58 Gepost door Bart & Tinneke | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Hee leuk doet mij goed te zien dat er steeds meer mensen zijn die anders aan het bouwen zijn Deze sits dragen er aan bij dat er meer en meer anders gebouwd gaat worden groet rene en Ria

Gepost door: Rene en Ria Janssens | 30-03-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.